Thursday, February 27, 2014

Kalapüük Kambodža moodi



Sarjast suuri sõnameistreid: “Kalapüügist igavam tegevus on vaid valge seina vahtimine.” Kadri Talvistu “Kogutud teosed”, köide 1, lehekülg 78. Just Kadri oli see, kes soovis kolme tunni asemel terve päeva pikkust kalaretke, ehkki Ain püüdis teda hoiatada, et tal võib igav hakata. “Aga ma ei ole kunagi varem kalal käinud ja siis on äkki rohkem lootust kala saada,” kõlas vastus.  


Kadri toidab kalu. Kirjade järgi oli see siis mõeldud kalastamisena, aga väike murekoht oli see, et kalad ei saanud seekord üritusel osaleda. Siiski ei pidanud nad paljuks konksu otsast kalmaaritükid ära süüa ja siis oma teed ujuda. See tõestab veelkord, et kalad on seksistlikud šovinistid, justkui teades, mis soost inimene õnge teises otsas istub...


... sest Aini õnge haugati õige mitu korda. Päeva peale kogunes siiski vaid neli rohesilmset riffielukat, suurim neist umbes poolekilone või veidi enam. 


Long-tail paat. Erinevalt Tai pikksabadest käib saba ehk pikk võll ühes sõukruviga vette ahtri kõrvalt, suurematel alusel on mootoreid kaks ning puudub umbses meetrine pooleldi taevasse suunatud vöörtääv (emapuu pikendus) värviliste lintidega. Sama on aga see, et suuremaid aluseid tõukab siingi edasi tekile kinnitatud automootor, väiksematel on eraldi paadimootorid. 


Mungad ja noviitsid saabuvad Bamboo Islandile, oma proviant kenasti kaasas.



Vesi paistab kenasti läbi küll, kuid rannaliiv on erinevalt Tai samanimelisest saarest kollane.





Variante saarelt lahkumiseks – purjeparv.

Kõrvalpõikena tuleb öelda, et Kadril on vähemalt kaks nõrkust. Üht neist kohtab ta tavaliselt randades ehk ... 


... merikarpe ei ole kunagi liiga palju. Siin mõtleb Kadri, kust saada uus purk, kuna üks 1,5-liitrine on juba pilgeni karpe täis. Merikarbid ei olegi enam nii kerged, kui neist purk täis toppida. 


Ja teine Kadri nõrkus: riided ning Eestis ka jalanõud. Piisab tal vaid mõnda eelnimetatud kauplust märgata, kui kaubaartiklid hakkavad temaga kõnelema: “Osta mind! Või vähemalt vaata meid kõiki läbi ja proovi pooli selga!” Sihanoukville turu väisamine võib seetõttu kujuneda üsna pikaajaliseks. Huvitav, kas fotol paremal alanurgas põrmus lömitav poiss valis Kadri oma jumalaks või mida ta üleüldse seal maas teeb? 



Sihanoukville’i Otrese ranna lähistelt avastasime pooljuhuslikult midagi kloostrikooli sarnast, kenasti müütiliste madude nagade kaitse all.


Pagoodi seintele ja lakke vaba pinda nagu jäetud ei ole.


Harukordne võimalus uudistada templit ilma turistihordideta.


Pika patsiga apšara.


Khmeeri variant karüatiidist – katusekarniisi toetav riietatud tütarlapse kuju.


Tiigriaasta. Aastakäikude kuldsed kujud kenasti ringis.


Hiiglaslike punaste sipelgate kiirtee kulgeb läbi draakoniaasta lõugade.


Kloostrikool pole naljaasi: laisad ja rumalad õpilased muudetakse siin tõenäoliselt hanedeks. Pildil 3b klass pärast ebaõnnestunud kontrolltööd.


Koolis käivad ka laiendustööd, tööjõud oranžis on omast käest võtta. Noor munk õpib müürsepaametit.

No comments:

Post a Comment